En aquests darrers anys les clavegueres s’han centrat en la guerra bruta contra el sobiranisme i també contra la nova Esquerra, com Podemos...(Jaume Grau)

En aquests darrers anys les clavegueres s’han centrat en la guerra bruta contra el sobiranisme i també contra la nova Esquerra, com Podemos, però també han actuat contra ciutadans particulars o contra policies que intentaven denunciar males pràctiques.

Aparentment, les clavegueres han estat conformades per un nucli reduït de gent, majoritàriament policies, però aquesta és una imatge equívoca. Quan l’estat s’ha marcat un objectiu a batre, o una corruptela per tapar, s’hi ha sumat altres funcionaris, com alguns fiscals o jutges, sense que, aparentment, la independència dels poders n’hagi quedat afectada. Alguns cops es tracta d’una col·laboració espontània, fins i tot inconscient. L’advocat  August Gil Matamala afirmava en una entrevista al diari Ara que no cal la ingerència del govern en la justícia, perquè “els jutges ja tenen incorporats els valors de l’Estat. La ingerència és a la inversa. Quan un jutge adopta una actitud que a l’executiu no li convé, es troba la manera d’apartar-lo. Pel que fa a la resta, la cohesió del sistema judicial va en perfecta consonància amb el poder polític quan és profundament de dretes i reaccionari, com l’actual”.

D’altra banda, tampoc s’entendria l’èxit de les clavegueres sense la participació de periodistes i de mitjans de comunicació, que han estat els col·laboradors necessaris per a la publicació d’informes fraudulents per desacreditar persones públiques. Per això costa posar límits a les clavegueres, perquè en alguns moments s’estenen com una taca d’oli sobre moltes de les estructures i els poders de l’Estat, que semblen fagocitar-les.

Hem vist també com alguns dels personatges relacionats amb diverses trames de corrupció, com el cas Gürtel, el cas Lezo, la trama Púnica o l’operació Malaya, es relacionaven amb membres de les clavegueres per intentar eludir l’acció de la justícia, o aconseguir beneficis  que disminuïssin la gravetat de les seves penes. Corrupció i clavegueres aniran del bracet sempre. 

 

Fuente: Les clavegueres de l'estat. Jaume Grau. Casa Catedral. Barcelona. 2018.

 

« volver