La tragèdia de Catalunya.- Segons el sentit que Castella ha donat a Espanya i ha imposat a tots els pobles peninsulars...

La tragèdia de Catalunya.- Segons el sentit que Castella ha donat a Espanya i ha imposat a tots els pobles peninsulars, amb la sola excepció de Portugal, els catalans no som espanyols.

No ho podem ser, ni volent. El caràcter, la manera de pensar i de viure, els gustos, els costums, la llengua, l’escala de valors col·lectius: la nostra weltanschauung , com en diuen els alemanys, ens separa totalment, irreductiblement, de Castella.

Catalunya podria sentir-se plenament espanyola dins una Espanya que s’assemblés a Suïssa: treballadora, menestral, burgesa, ordenada, pacífica, casolana i de composició política federativa. Però una Espanya semblant, que no ha existit mai, fóra per als veritables espanyols -els castellans i castellanitzats- més absurda, més incompatible amb ells encara, que l’Espanya actual no ho és per als catalans. I, com que Catalunya no ha tingut, ni és probable que tingui mai, força suficient per a capgirar aquest estat de coses, aquesta realitat granítica, d’aquí ve la tragèdia.

Tragèdia -per altra banda- només sentida autènticament, profundament, per una petitíssima minoria de catalans (un 5%? un 8%?), gent de cap poder econòmic, intel.lectuals la majoria, que sofreixen de tenir la sensibilitat necessària per a copsar el fet.

Els altres catalans -la immensa majoria- només s’adonen esporàdicament que la tragèdia existeix, quan per atzar topen amb les manifestacions més vistents o grolleres de la dominació que pateixen, o quan proven –amb la política catalanista, per exemple- de treure-se-la del damunt. Generalment, però, no la veuen ni la senten. La major part dels catalans es miren els espanyols com una mena de gent forana, bon xic fantàstica i pintoresca – una mica com se’ls miren també els estrangers, però sense l’admiració que bona part d’aquests tenen per lo calderoniano , que per a un català autèntic ve a ser una mena de quadratura del cercle, la cosa més incomprensible del món.

 

Fuente: Meditacions en el desert 1946-1953. Gaziel. Edicions de la Magrana. Barcelona. 1999.

 

« volver