Potser sí, que no hi ha més remei que parlar de política. Ben mirat, sempre estem parlant de política...(Joan Fuster)

Potser sí, que no hi ha més remei que parlar de política. Ben mirat, sempre estem parlant de política, fins i tot quan parlem d’una altra cosa… Bé, això de la «democràcia”, ara i ací, no passa de ser una aproximació molt tímida. Els homes i les estructures del franquisme hi continuen tenint un pes decisori important, i, el que encara és pitjor, hi perdura a nivell popular la rèmora de no pocs tòpics totalitaris o totalitaroides, mal o no gens desmitificats pels partits d’esquerra ni per les forces simplement liberals. És clar, en quatre dies com aquell qui diu, no es pot desmuntar un tinglado de quaranta anys. De més a més, no es tracta únicament del tinglado feixista i de les seues inèrcies. Hi ha també, i sobretot, allò que anomenen “la classe dominant”, intacta, la qual no és massa partidària de canvis. Els vots del 15 de juny van ser ben significatius, i tant!  Però una cosa són les urnes i una altra molt distinta els mecanismes reals del poder, econòmics i no econòmics. I encara afegiria que, pel que fa al País Valencià, els guanyadors de les eleccions passades no han sabut traure prou rendiment a la seua victòria. La situació actual és una miqueta trista, sí...  No és per a entusiasmar ningú, vaja!

Que per qui vaig votar?  No, jo no vaig anar a votar, ni al referèndum, ni el 15 de juny. El plantejament d’aquelles operacions electorals em semblava confús, capciós, i votar hauria estat, per a mi, fer el joc a la mateixa intenció de la maniobra. Potser m’equivocava. No ho sé. Em pense que no. Tant se val!  Probablement, si aleshores l’abstencionisme hagués estat massiu, el senyor Suárez hauria hagut de rectificar la seua estratègia, aqueixa estratègia que tan bons resultats li ha donat...  Deixem-ho córrer...

 

 

Fuente: Amb Joan Fuster a Sueca (entrevistado por Amadeu Fabregat en "Valencia Semanal" 16.04.78), en el libro "De viva veu" . Joan Fuster. Editorial Afers. Octubre.2003.

 

« volver