Rebutja fer de testimoni en un procés perquè renyiries amb una o altra part...

Rebutja fer de testimoni en un procés perquè renyiries amb una o altra part. No parlis, no donis cap informació sobre un home ni de bona naixença ni de baixa extracció. Si en una conversa deixes caure una indirecta, continua parlant com si no passés res. No facis a ningú cap favor particular davant de testimonis que puguin jutjar-ho, perquè es creurien que ho fas per menysprear-los i t’avorririen.

Evita una ascensió social massa ràpida i massa brillant; els ulls s’han d’acostumar a una llum forta perquè, si no, enlluernats, es tanquen. No t’oposis a allò que plau al poble, siguin vicis o simplement tradicions. Si t’has de reconèixer autor de qualsevol acció odiosa no t’exposis immediatament a les rancúnies que provoca i no facis pensar amb el teu capteniment que n’estàs satisfet, fotent-te’n de les víctimes. Am això només aconseguiries redoblar la rancúnia. El millor que pots fer és absentar-te, deixant passar temps sense manifestar-te.

No imposis innovacions extravagants en el teu vestit, ni luxes fastuosos en les teves festes. Si fas lleis, que siguin les mateixes per a tothom, confia en la virtut. Ret comptes de les teves accions per quedar bé amb el poble, però fes-ho només un cop hagis actuat, per estalviar-te objeccions.

Tingues com a regla general –es tracta d’un principi fonamental- no parlar mai inconsideradament, ni per mal ni per bé, de qui sigui, ni esmentis mai les accions de ningú, siguin bones o dolentes. Perquè pot passar que hi hagi algun amic d’aquell sobre qui estàs parlant que li faci arribar els teus comentaris agreujant-los i el fereixis. Si, al contrari, tens al davant un enemic d’aquell que elogies, et buscaràs la seva enemistat.

Si és veritat que cal saber-ho tot, escoltar-ho tot, tenir espies arreu, fes-ho amb prudència, perquè és ofensiu per a algú saber-se espiat. Has d’espiar sense que es noti.

 

Fuente: Breviari dels politics. Cardenal Gulio Raimondo Mazzarino. Edicions de la ela geminada. Girona. 2011.

 

« volver