Tornar als Estats Units va ser, per mi, un xoc cultural molt més fort que anar a l’Índia...

Tornar als Estats Units va ser, per mi, un xoc cultural molt més fort que anar a l’Índia. A l’Índia, la gent del camp no utilitza l’intel.lecte de la manera que ho fem nosaltres; fan servir la intuïció, i la tenen molt més desenvolupada que a la resta del món. La intuïció és una eina molt potent, més potent que l’intel.lecte, crec jo. Això ha tingut un gran impacte en la meva feina.

El pensament racional occidental no és una característica innata de l’home; és una cosa apresa i és la gran conquesta de la civilització occidental. Als pobles de l’Índia, no l’han après mai. Han après una cosa diferent, que és, en certs aspectes, igual de valuosa, i en altres, no: el poder de la intuïció i la saviesa de l’experiència.

Quan vaig tornar als Estats Units, després de viure set mesos en pobles de l’Índia, vaig adonar-me de la bogeria del món occidental, i també de la capacitat d’aquest món per al pensament racional. Si t’asseus a observar, percebràs el neguit que hi ha a la teva ment. Si mires de calmar-la, només aconseguiràs empitjorar les coses. Amb el temps, però, s’acaba calmant i, quan ho fa, hi ha espai per sentir coses més subtils. És llavors quan comença a sorgir la intuïció i comences a veure les coses amb més claredat i a viure més en el present. La ment s’alenteix, i pots veure moltes més coses en el present, moltes més que no pas abans! És una disciplina que cal practicar.

El zen ha estat una gran influència en la meva vida des d’aleshores. En cert moment, vaig pensar d’anar al Japó i mirar d’ingressar al monestir d’Eihei-ji, però el meu conseller espiritual em va insistir que em quedés aquí. Va dir que no hi ha res allà que no sigui també aquí, i tenia raó. Vaig aprendre la veritat que conté la dita zen que diu que, si estàs disposat a viatjar per tot el món a la recerca d’un mestre, te n’apareixerà un al costat de casa.

 

Fuente: Steve Jobs. Palabras del propio Steve Jobs, trasladadas por el autor de la biografía. Walter Isaacson.Rosa dels Vents.Barcelona.2011.

 

« volver