Una Catalunya independent disposarà dels recursos energètics necessaris per funcionar?...

Una Catalunya independent disposarà dels recursos energètics necessaris per funcionar?

Catalunya, com gairebé tots els països del món, és depenent de tercers en matèria energètica. La dependència del país en combustibles és del 97%, pel 91% d’Espanya i el 53% de la Unió Europea. “La dependència del total d’energia (incloent l’electricitat), és del 76,6% segons les estadístiques convencionals de considerar l’electricitat nuclear com producció local”, segons un estudi sobre el sector. Aquest informe sosté que la capacitat de generació elèctrica actual és suficient per cobrir la demanda màxima, al temps que disposa de les instal•lacions adequades per transformar i emmagatzemar el petroli i el gas natural que necessita el país pel seu correcte funcionament. Un dels problemes a resoldre serà la creació d’un centre de control propi de l’electricitat, ja que actualment aquesta es gestiona des d’un centre de Red Eléctrica de España (REE) a Alcobendas (Madrid).

Catalunya, a més, podrà reduir la seva dependència energètica amb un foment més gran de les energies renovables, que cada cop tenen un pes major en la generació d’energia. En un Estat independent, el Govern català tindrà totes les competències de regulació, operació i gestió del sistema que actualment estan en mans de l’Estat espanyol. En aquest sentit, en tractar-se d’un mercat liberalitzat. Catalunya podria fomentar la implantació d’empreses perquè competeixin entre sí, de manera que no es creïn monopolis i s’encareixin els preus del subministrament.

Catalunya està connectada elèctricament amb l’Aragó (750 MW), França (1.400 MW), el País Valencià (370 MW) i Andorra (72 MW). N’importa de l’Aragó (5.941 GWh el 2010) i a vegades de França, i n’exporta a València (106 GWh el 2010) i a Andorra (264 GWh el 2010), i a vegades a França (25 GWh el 2010), segons l’esmentat informe.

 

Fuente: Claus sobre la Independència de Catalumya. Pròleg de Francesc-Marc Álvaro i Salvador Cardús. Editorial Comanegra. Barcelona.2013.

 

« volver